Σχετικά με το Ροδολίβος


 Το Ροδολίβος έχει αρκετές εκδοχές για την ονομασία του. Επικρατέστερες είναι δυο κι έχουν σχέση με την παράδοση, κατά την οποία στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν με την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς και επεξεργαζόταν και εμπορευόταν το απόσταγμα των ροδοπέταλων. Γι’ αυτό το λόγο η περιοχή γύρω από το Ροδολίβος ήταν γεμάτη με τριανταφυλλιές. Η πρώτη εκδοχή μας λέει, ότι το Ροδολίβος πήρε το όνομα του από τα ρόδα(τριαντάφυλλα) και το λιβάδι. Δηλαδή λιβάδι με ρόδα. Η δεύτερη εκδοχή μας λέει, ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία λέξη λείβω, που σημαίνει υγροποιώ, χύνω και το ρόδον. Κάποιοι ιστορικοί ταυτίζουν το Ροδολίβος με τα αρχαία Λείβηθρα, την πόλη που έζησε και δίδαξε ο περίφημος Ορφέας. Αργότερα τα Λείβηθρα έγιναν Λείβηθρον Ρόδον, μετά Ροδολείβος και σήμερα Ροδολίβος. Εδώ, κατά τη μυθολογία, κατασπαράχθηκε ο Ορφέας από τις Μαινάδες και επίσης εδώ, τοποθετείται η πρώτη έδρα της λατρείας του Ορφέα. Εδώ εκτυλίσσεται ο μύθος του Λυκούργου Βασιλέα των Ηδώνων, ο οποίος ήθελε να απαγορεύσει τις λατρείες του Διονύσου. Ακόμα εδώ, ήρθε ο Πεισίστρατος εξόριστος να βρει χρυσό και μισθοφόρους. Κατά μαρτυρία του Θεόφραστου το γειτονικό Παγγαίο όρος ήταν γνωστό κατά την αρχαιότητα και για τα πολλά ρόδα, ονομαστά ως ρόδα εκατοντάφυλλα από τον αριθμό των πετάλων. Τα ρόδα (σύμβολα του Ήλιου) συνδέονταν με τη λατρεία του Ήλιου, του οποίου το ιερό βρισκόταν στις κορυφές του Παγγαίου.

 Το Ροδολίβος ιστορικά απαντάται για πρώτη φορά σε ισικώδικο του 1098, σύμφωνα με το οποίο ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α΄ Κομνηνός δωρίζει το χωριό στην μοναχή Μαρία Βασιλάκαινα, που στη συνέχεια το αφιέρωσε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Στα τέλη τoυ 19ο αιώνα το Ροδολίβος ήταν η μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστορικού Σχοινά. Υπήρχαν για την εκπαίδευση των πολιτών Δημοτικό Σχολείο, Παρθεναγωγείο και Ημιγυμνάσιο. Η Φιλόπτωχος Αδελφότης που ιδρύθηκε το 1903 με πρωτοβουλία του δασκάλου Πολυζωίδη Γεωργίου και του Δεσπότη Δράμας Χρυσοστόμου, ενίσχυσε το αντάρτικο τμήμα του χωριού που δρούσε στο Παγγαίο, κατά το Μακεδονικό Αγώνα, με αρχηγό τον Καπετάν Δούκα. Το αντάρτικο αυτό σώμα κατάφερε την απελευθέρωση του Ροδολίβους τον Οκτώβρη του 1912 και κατόπιν των γύρω χωριών, μέχρι και την Ελευθερούπολη της Καβάλας. Στη δεκαετία του 1920 το Ροδολίβος γνωρίζει τεράστια οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, μέσω της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του καπνού. Τον πλούτο της εποχής εκείνης μαρτυρούνε τα όμορφα και επιβλητικά κτίρια που χτίστηκαν τη δεκαετία εκείνη. Παράλληλα ιδρύονται σύλλογοι, όπως ο Μουσικοδραματικός, ο Ορειβατικός και άλλοι αθλητικοί, οι οποίοι ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες και δίνουν συναυλίες συμβάλλοντας γενικότερα στην πολιτιστική άνθηση του τόπου. Ιδρύεται υγειονομικός σταθμός που χωρίζει το χωριό σε τέσσερα μέρη. Για το καθένα υπάρχει και ένας γιατρός που προσφέρει ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Την ίδια περίοδο υπήρχε στο Ροδολίβος και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το κτίριο του οποίου σώζεται ως σήμερα και είναι γνωστό ως Ο Μύλος του Ναλμπάντη. O δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και ο εμφύλιος που ακολουθεί, καθίστανται ανατρεπτικοί παράγοντες στην αξιόλογη αυτή ανάπτυξη του τόπου.

Σχετικά με το Λόφο Καστά


 Τύμβος Καστά ή απλά λόφος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην ανατολική Μακεδονία και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Μεσολακκιά Σερρών. Είναι επίσης γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης, ονομασία που προέρχεται από το Μακεδονικό ταφικό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου. Στα μέσα του 1950 και έως την δεκαετία του 1970 είχαν γίνει ανασκαφές πάνω στην επιφάνεια του τύμβου από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου. Ο χώρος άρχισε να ανασκάπτεται περιμετρικά ξανά το 2012 από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014, το χρονικό σημείο όπου έγιναν και οι αποκαλύψεις των πρώτων ευρημάτων στην νότια πλευρά του τύμβου όπου και βρίσκεται το ταφικό μνημείο των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη. Ανακαλύφθηκαν τρεις θάλαμοι και συνολικά τέσσερις χώροι συνυπολογίζοντας την είσοδο και σκαλιά προς το εσωτερικό του τάφου. Ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων και η έκταση του αντιστοιχεί σε περίπου 20 στρέμματα, κάτι που τον καθιστά στο σύνολό του ως ταφικό μνημείο το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, και μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 διεθνώς. Στον τέταρτο χώρο βρέθηκε τάφος με οστά τα οποία ανήκουν σε 5 άτομα, καθώς και υπολείμματα απο σκελετό αλόγου, με τους σκελετούς να μην είναι πλήρεις. Η συσχέτιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε συζητηθεί ευρέως από την κοινή γνώμη ως ένας από τους πιθανούς υποψήφιους, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό από την επιστημονική κοινότητα καθώς δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ή ανθρωπολογικά δεδομένα που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά ως προς τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα, με τον κατασκευαστή να είναι ο Δεινοκράτης.

 Ο Λέων της Αμφίπολης είναι γλυπτό μεγάλων διαστάσεων με ύψος 5,37 μέτρα του οποίου τα τμήματα βρέθηκαν αρχικά από Έλληνες στρατιώτες το 1913 και κατόπιν από Άγγλους στρατιώτες το 1916 που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, σε απόσταση 4,4 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή από τον τύμβο. Το γλυπτό απεικονίζει λιοντάρι που κάθεται στα πίσω του πόδια. Το 1936 συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε, στη δυτική όχθη του Στρυμόνα. Αργότερα, από τις ανασκαφικές έρευνες αποδείχθηκε ότι η αρχική του θέση ήταν πάνω στο οικοδόμημα 10x10 μέτρων που βρέθηκε στην κορυφή του λόφου Καστά. ♦     ♦     ♦     Ποτέ μη βασίζετε κρίσιμες αποφάσεις σ'αυτές ή οποιεσδήποτε πληροφορίες καιρού από το Internet     ♦     ♦     ♦